2015. augusztus 6. - Veszélyes lövedékes játékok

Veszélyes lövedékes játékok

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú
kiemelt projekt keretében lefolytatott vizsgálat
veszélyes lövedékes játékok

Játékfegyvereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy az úgynevezett lövedékes játékok a kémiai- illetve mechanikai biztonsági követelménynek megfelelnek-e. A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósult meg.

Tapadókorongos, szivacs töltényes játék pisztolyok, íjak, nyílpuskák- rengeteg féle játékfegyver kapható a boltokban, ám ezek nem mindig veszélytelenek. Ezekre a játékokra jellemző, hogy, amennyiben nem megfelelően használják őket, sérülést okozhatnak. Ezen túl, a fegyverek többsége puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek.

A laboratóriumi vizsgálatokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos-, valamint az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el.

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját. Azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti.

A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és az úgynevezett felerősítési szilárdság, tehát a tapadókorong rögzítése nem megfelelő.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgált meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5%) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.

A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek.

Továbbá a laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39%) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.

A kémiai vizsgálatokat – tiltott-lágyítószer tartalom – a Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el. Az Uniós szabályozás szerint, a gyermekek egészségének védelme érdekében a PVC anyagú játékok dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP), di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket nem tartalmazhatnak, csupán elkerülhetetlen szennyeződés formájában, legfeljebb 0,1 tömegszázalákos mennyiségben. 15 db lövedék minta közül 5 db (33%) haladta meg a megengedett 0,1 tömegszázalékos egészségügyi határértéket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre végzett vizsgálatai azonban még mindig negatív tapasztalatot mutatnak e téren, figyelemmel arra, hogy a vizsgált, PVC anyagú részt is tartalmazó játékok (játék babák babafeje, tapadókorongos figurák tapadókorongja, stb.) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmazza ezen lágyítószereket, nem egyszer a határérték több százszoros mennyiségében.

Ezeket az anyagokat kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal lehet kimutatni, így a veszély elkerülése érdekében érdemes kerülni a PVC anyagú játékok megvásárlását, illetve előnyben részesíteni a „ftalát-mentes” („no phthalates”) felirattal vagy az erre utaló szimbólummal ellátott termékeket.

Az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként, a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években is a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgált termékek listája itt olvasható: http://www.nfh.hu/sites/default/files/lovedekes_jatekok_tablazat_TAMOP.pdf 

A vizsgálatról készült videók pedig itt találhatóak: 

www.youtube.com/watch?v=pRsoiWh_JY4&feature=youtu.be 

www.youtube.com/watch?v=JXH7-1lJGb4&feature=youtu.be 

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható.