2016. május 27. - Tudatos vásárló vagy?

Tudatos vásárló vagy? Elfogadod a kihívásunk? Fogyasztóvédelmi kihívás vette kezdetét, amelynek mottója: "Napi öt perc a tudatos fogyasztásért"

A kihívás célja „A tudatos fogyasztásra kódolás.” Négy különböző, a fogyasztási szokásokat érintő területről szeretnénk feladatokat, ötleteket, tanácsokat adni a kihívást elfogadóknak. Tavaly a Hatóság megkérdezte a fogyasztóktól, mennyire tarják magukat tájékozottnak fogyasztóvédelmi kérdésekben. A reprezentatív felmérés szerint csupán 1,6%-a gondolta magáról azt, hogy kifejezetten tájékozott. Ez az arány igen alacsony, pedig tudatos fogyasztási szokásokkal, és alapvető fogyasztói jogok ismeretében nagyon sokat tehetünk nem csak egészségünkért és környezetünkért, de költségeink csökkentéséért is.

Sok olyan kihívásról hallani, ami valamilyen fontos dologra hívja fel a figyelmet, üzenete van, motivál, vagy épp az első lépés megtételében segít. Ennek mintájára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a tudatos fogyasztás témájának közösségi oldalán kiemelt szerepet szán az elkövetkező négy hétben.

Időtartam:  2016.05.30- 2016.06.24.

Ki vehet részt a kihívásban?

A kihíváshoz bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, szeretne tudatosabb vásárlóvá, fogyasztóvá válni, s ehhez egy jeges vödör vizet sem kell magára öntenie! Május 30-tól négy héten keresztül négy témában fejlesztheti eddigi fogyasztói ismereteit, ha az NFH hivatalos facebook oldalára látogat.

4 hét – 4 kihívás a tudatos fogyasztásért:

A fogyasztóvédelmi kihívás hónapjában, naponta akár többször is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hivatalos facebook oldalán bejegyzéseket találnak majd az érdeklődők. A heti feladatokban szereplő információkkal, és azok kipróbálásával a fogyasztók sokat tehetnek azért, hogy tudatosabban vásároljanak, magabiztosan álljanak ki szavatossági és jótállási igényeik mellett, eredményesen tegyenek panaszt, vagy épp óvják környezetüket.

A kihívások során minden héten egy nagyobb témakör köré csoportosítva kérdéseket, feladványokat, videókat, ötleteket, megoldandó eseteket teszünk majd közzé.

A négy hét témaköre:

1.hét: környezettudatos fogyasztás (pl. energia felhasználás csökkentés, környezetbarát termékek)

2.hét: termékbiztonság (egészségre kockázatot jelentő termékek felismerhetősége, címkén szereplő összetevők értelmezése)

3.hét: egészségtudatos fogyasztás (egészséges termékek kiválasztása, egészséges szokások)

4.hét: fogyasztóvédelmi jogismeret (fogyasztói jogok és azok érvényesítése)

A kihívást elfogadók a felhívással kapcsolatos üzeneteiket, posztjaikat, a következő felületekre tölthetik fel, vagy küldhetik el számunkra:

Miért érdemes elfogadni a kihívást?

  • Mert napi pár perc ráfordítással szélesíthetik fogyasztói látókörüket és felvértezhetik magukat olyan ismeretekkel, amelyeket hasznosítva a mindennapjaikban számos kényelmetlenségtől kímélhetik meg magukat és magabiztosabbak lesznek saját fogyasztásuk terén.
  • A kihívást elfogadó három legaktívabb résztvevő meglepetésre is számíthat a Hatóság részéről.