2015. augusztus 25. - Felfújható vízijátékok vizsgálata

Felfújható vízijátékok, tiltott lágyítószerek?

Felfújható vízijátékok vizsgálata

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú
kiemelt projekt keretében lefolytatott vizsgálat
Felfújható vízi játékok

Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 33 féle terméknél vizsgálták meg a szakemberek, hogy van-e bennük tiltott lágyítószer. Egy játékban a megengedett határérték közel 500-szorosa volt az úgynevezett DINP lágyítószerből. A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú, „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” kiemelt projekt keretében készült el.

Strandlabdák, úszógumik, felfújható vízi játékok- a gyerekek kedvenc játékai strandolás közben. Ezek a termékek azonban PVC alapanyagból készülnek, és tiltott lágyítószer lehet bennük.

A vonatkozó uniós jogszabály szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 m/m%-nál nagyobb koncentrációban tartalmaz dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket. Az olyan játékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 m/m%-os értéket.

A DBP, BBP és DEHP vegyületek ráadásul olyan, reprodukciót károsító (azaz a szexuális működésre, illetve termékenységre káros hatású) vegyületeknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban az uniós szabályozás további szigorítást vezetett be. 2015. február 21-től tilos ilyen anyagokat forgalomba hozni és felhasználni bármely termékben (kivéve, ha azt külön kérelem alapján korábban engedélyezték).

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 33-féle játéknak minősülő termékben vizsgálta meg a tiltott lágyítószer tartalmat, a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében. A vizsgálatok során a játékok alapanyagaiból DBP, BBP és DEHP lágyítószer tartalmát vizsgálták, míg a játékok fúvóka részében – amely a rendeltetésszerű használat során a gyermek szájával is érintkezésbe kerülhet – a DINP, DNOP és DIDP tartalmat is ellenőrizték.

A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között vannak úszógumik (12 db), felfújható strandlabdák (15 db), illetve egyéb, felfújható állat figurák és strandeszközök (5 db), továbbá egy strandszett is.

Az összesen 33-féle megvizsgált, felfújható strandjáték közül 1 termék (SPLASH ASTM F-963, Art. no. 9135 kenu junior) nem felelt meg a vonatkozó követelményeknek, mert a fúvóka részében a megengedett határérték közel 500-szorosa volt DINP lágyítószerből, illetve a termék alapanyagának DEHP tartalma is meghaladta a 0,1 m/m%-os határértéket.

A tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalát-mentes” („no phthalates”) felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mert így elkerülhető hogy, a termékekben esetlegesen előforduló lágyítószerek, a nyállal kioldódva a szervezetbe kerüljenek. 

A vizsgált termékek listája itt olvasható: 

Strandlabda: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_vizijatekok_strandlabda_jo.pdf 

Úszógumi: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_vizijatekok_uszogumi.pdf 

A vizsgálatról készült videó pedig itt található: 

https://youtu.be/uzz9jO2-Pv8 

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású, TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható.